HOBBYMANIE(5)

Delikátní smetanové řezy aneb medovník bez medu

Také by se dalo říci, že se vrací móda extra vrstvených efektních moučníků, jež na řezu vyhlížejí jako mnohonásobně pruhované. Mnohé jsou na přípravu opravdu náročné, ale objevit se v této kategorii dají příslovečné výjimky. Tyto smetanové řezy jsou toho zářným příkladem; vlastně jen jediný zádrhel zde představuje pečení 5 stejných plátů na klasickém plechu.
Pokud vlastníte pouze jeden, potom vám jen pečení zabere 5x více času. Se dvěma či třemi to již bude o poznání rychlejší, a pokud máte k dispozici 5 stejných pečicích plechů a navíc horkovzdušnou troubu, potom máte vyhráno přímo dokonale a vše „sfouknete“ během chvilky. Včetně přípravy poměrně značného množství krému, plnění moučníku i jeho finální úpravy.

Náš tip:
Při vaření značného množství oslazeného pudinku, který v máslovém krému převažuje, postupujte velice opatrně. Především obsah kastrolu neustále promíchávejte (osvědčila se pružinová měchačka Sonix), a jakmile jej přivedete k varu, stáhněte oheň na minimum. Po 8 až 10 minutách vaření by již škrob neměl být v pudinku na ochutnání cítit.  

Delikátní smetanové řezy:
4,5 hrnku hladké mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1,5 hrnku moučkového cukru, 2 vejce, 0,6 kostky másla, 4 lžíce zakysané smetany (1 kelímek); krém: 1,5 hrnku krupicového cukru, 10 lžic kukuřičného škrobu, 4,5 hrnku mléka, 0,75 kostky másla, 1 tabulka hořké čokolády; na dohotovení: moučkový cukr

Jak na to krok za krokem:

1. Do řádně propracované směsi mouky s kypřicím práškem a moučkovým cukrem přidejte rozklenutá vejce, na kostičky nakrájené máslo i smetanu a v robotu vše rychle zpracujte do podoby nelepivého vláčného těsta. Na pomoučeném válu je hned přehněťte a vypracujte z něj bochánek, který rozdělíte na 5 dílů. Z každého můžete hned vyválet plát cca 30 x 40 cm, který přeložíte na obrácený plech s listem papíru na pečení, a v troubě vyhřáté na 170 °C jej upečte dorůžova (cca 10 minut). Takto zpracujte všech 5 bochánků těsta a pláty nechte na rovné podložce vychladnout.
2. Mezitím připravte krém (viz fotonávod): Ve velkém kastrolu (zde zn. Belis) smíchejte krupicový cukr se škrobem, směs zalijete mlékem, svařte hustou, řádně provařenou hmotu, kterou nechte pod fólií vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý základ. Krém rozdělte na 2 díly, do jednoho zašlehejte rozpuštěnou mírně zchladlou čokoládu.
3. Na podložku položte jeden plát upečeného těsta a naneste na něj světlý krém, přiložte druhý plát, který potřete čokoládovým krémem, přiložte třetí plát, na něj rozprostřete světlý krém, zakryjte jej čtvrtým plátem, na který rozetřete čokoládový krém a zakončete pátým plátem těsta. Vše lehce zatižte a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout. Po vyjmutí povrch moučníku hustě poprašte moučkovým cukrem. Podávejte nakrájený na obdélníkové řezy.
Autor: -iri-

Napsat komentář