HOBBYMANIE(5)

Dvoubarevné kokosové řezy s rumem: Pozor, jsou nebezpečně opojné!

Zdobení jednotlivých kousků si v tomto případě zaslouží zvláštní pojednání. Ochutnáte-li je totiž samotné, zjistíte, že jsou výborné, zvlášť pokud v nich dostal trochu víc slovo rum. Ale přece jen by to ještě něco chtělo; nějakou příjemnou, chuťově výraznou tečku!
Nám se osvědčily čerstvé višně, takzvané kyselky či skleňovky, jež vynikají ostře navinulou chutí. Ta pak ještě víc vynikne v kontrastu s fádně sladkou bílou čokoládovou polevou, do které plody zčásti smočíte (musí být rozehřátá!). A nebudete-li mít k dispozici višně, pak zkuste exotickou karambolu. Zlatavé žebernaté plody nakrájejte na plátky a vzniklými hvězdičkami řezy ozdobte (můžete je rovněž smočit v bílé čokoládě). Získáte dezert, který můžete s přehledem podávat třeba i na vánoční tabuli.

Dvoubarevné kokosové řezy:
250 g másla, 250 g moučkového cukru, 5 vajec, 50 g práškového kakaa, 200 g hladké mouky, náplň: 200 g strouhaného kokosu, 250 g moučkového cukru, 120 g instantní krupicové kaše (dle potřeby), 250 g másla, 150 ml rumu (dle potřeby), poleva: 100 g čokolády na vaření, 70 g 100% tuku

Jak na to: (podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

Naložte do mísy odváženou mouku s cukrem, přidejte prosáté kakao, měkké, na kostky pokrájené máslo, vejce a v jediném kroku vypracujte ideálně v robotu tmavé těsto konzistence řídkého lineckého. Vypracujte je co možná nejrychleji, aby v něm příliš nepovolil tuk. Na plechu s plátem pečicího pak z těsta „vytáhněte“ stěrkou, případně jednoručním válečkem rovnoměrně silný plát a v troubě vyhřáté na 180 °C ho upečte (cca 15 minut).
Hned po vyjmutí z trouby plát propíchejte několikrát vidličkou. Připravte si náplň: Ve větší míse smíchejte strouhaný kokos s moučkovým cukrem a krupicovou kaší, přilijte rozehřáté máslo, rum a vše promíchejte. Hmotu podle potřeby dohustěte krupicovou kaší, případně zřeďte přídavkem rumu. Směs naneste na ještě teplý upečený plát a stěrkou či nožem ji uhlaďte povrch. Povrch nakonec polijte rozehřátou čokoládovou polevou a než ztuhne, posypte ji strouhaným kokosem.
Autor: -fra, iri-

 

Napsat komentář