HOBBYMANIE(5)

Hruškový dortík z jihu Evropy: Tak tomu se říká nevídaná avantgarda!

Hrušky, jak známo, na řezu poměrně rychle oxidují a jejich dužnina mění zbarvení ze sněhobílé do ne příliš vábného hnědo-rezivého tónu. Zabránit tomu lze snadno; stačí oloupané a na kousky rozdělné plody zakapat citrónovou šťávou, která tento proces zastaví.
Citrónovky tedy budete při přípravě tohoto dortu potřebovat poněkud více, ale nebojte, na chuti se to projeví jen a jen pozitivně. A až nevídaný kousek uvolníte z ráfku, potřete velké hruškové plátky na jeho boku vhodným želem, který oxidační proces rovněž zastaví a dodá ovoci atraktivní lesk. Stačí svařit dle návodu na sáčku trochu čirého extra želé na dorty, případně použijte netuhnoucí kupovaný přípravek, například Cristaline. A možný je rovněž potěr medem, případně glukózovým sirupem.

Ingredience pro ořechový dort s hruškovým pudinkem:
5 vajec 5 lžic krupicového cukru 5 lžic teplé vody 10 lžic hladké mouky 100 g jemně strouhaných vlašských ořechů 1 sáček kypřicího prášku do pečiva; krém: 1 l mléka 3 sáčky karamelového pudinku 100 g krupicového cukru 100 g másla 4 až 5 hrušek dle velikosti 3 lžíce krupicového cukru 1 lžička mleté skořice 3 lžíce citrónové šťávy 200 ml vody; na dohotovení: hrušky a citrónová šťáva

Jak na to (podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

1. Šlehačem vypracujte oddělené žloutky s cukrem a zašlehejte do husté pěny teplou vodu. Zvlášť promíchejte mouku se strouhanými ořechy i práškem do pečiva a sypkou směs vmíchejte stěrkou střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků do žloutkového základu. Zvolna propracované těsto nalijte do kruhové formy o průměru cca 20 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170 upečte (cca 40 minut). Po krátkém vydýchání ho vyklopte a zchladlý 1x prokrojte.

2. Omyté hrušky oloupejte a zbavené jádřinců rozdělte na kostky velké 1 až 2 cm. V rendlíku na plotně svařte vodu s cukrem a skořicí, přidejte nakrájené hrušky a krátce je povařte. Scezené pokapejte citrónovou šťávou.

3. Zvlášť promíchejte v kastrolu pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte máslo a okapané hrušky.

4. Do ráfku či formy o trochu většího než upečený korpus přiložte na vnitřní bok distanční fólii (silnější pruh), doprostřed usaďte jeden z plátů prokrojeného korpusu a bok kolem obložte hruškami rozdělenými na silné plátky (cca 1 cm), jež jste po obou stranách potřeli citrónovou šťávou. Plát pokropte částí sirupu ze scezených hrušek a rozetřete na něj polovinu pudinku s ovocnými kousky. Přiklopte druhý plát, opět ho pokapejte sirupem a nahoru rozetřete zbylý pudink. Vše nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny). Povrch dortíku ozdobte libovolně upravenými hruškami pokapanými „citrónovkou“.

Náš tip:
Základ vařené náplně s kousky hrušek tvoří karamelový pudink, ale použít lze i obyčejný vanilkový nebo mandlový. Hlavně pak nezapomeňte pudink před přidáním ovoce řádně provařit (alespoň 5 až 8 minut); ochutnáte-li ho, nesmí v něm být „cítit“ škrob!

Autor: -řís-

 

Napsat komentář