HOBBYMANIE(5)

Jarní mlsání: Medové žížaly s čokoládovou náplní

Skutečně se příliš neliší od klasických rolovaných rohlíčků s náplní, ale zdobí je výrazné žebrování. Tohoto efektu docílíte velice snadno: Každý vyválený oválný plátek těsta nejprve nařízněte po délce maximálně do třetiny šířky, zbylou nedělenou plošku potřete náplní a vše od plného okraje srolujte. Naříznutá žebra zůstanou díky tomu nahoře a v průběhu pečení se mírně rozestoupí.

Medové žížaly s čokoládou:
20 g čerstvého droždí (0,5 kostky), 1 lžička krupicového cukru, 200 ml mléka, 100 g másla, 100 g medu, 2 vejce, špetka soli, 600 g hladké mouky; náplň: 100 g čokolády nebo lískooříškového krému

Jak na to krok za krokem:

Lžičkou utřete v misce droždí s cukrem a 1 lžíci mouky, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Zvlášť promíchejte mouku se solí, přidejte kvásek, rozehřáté vlažné máslo, med, rozkvedlaná vejce a zbytkem mléka zadělejte nelepivé vláčné těsto. Dobře propracované nechte pod folií v teple vykynout (cca 40 minut). Na pomoučeném válu je pak prohněťte, bochánek rozdělte na 20 dílů, z každého vytvarujte kuličku a opět nechte všechny dokynout.
Z bochánků vyválejte oválné plátky a jednu delší stranu každého naříznuté do třetiny šířky do podoby proužků širokých cca 1 cm. Zbylou plochu plátku potřete rozehřátou čokoládou a od plného okraje vše zarolujte; proužky vytvoří na vrchní stranu pohledná žebra. Na jednom z konců první proužek mírně stáhněte přes čelo válečku, vznikne tak širší mezera (hola hlavička). Hotové žížaly přeložte na plech s papírem a úhledně je zahněte. Lehce dokynuté pečte v troubu vyhřáté na 180 °C lehce dorůžova (cca 15 minut). Na lysé čelo naneste pomocí párátka očka z rozehřáté čokolády (lze i před upečením).

Náš tip: Aby se konce proužků těsta překrývajících tělo červíka působením tepla v průběhu pečení „neodchlíply“ a nezdvihly nahoru, vyplatí se je založit řádně dolů, aby na nich svojí vahou spočívalo.

ZDROJ: http://tortelina.blogspot.com.au/2014/01/medeni-crvici.html

Napsat komentář