HOBBYMANIE(5)

Jednoduché mandarinkové řezy: Zamíchat, zahrkat a hotovo!

Jednoduchý piškot s přídavkem rostlinného oleje připravíte v jediném kroku a bez pracného a zdlouhavého šlehání nadýchané vaječné pěny. Totéž se pak týká i mandarinkového krému. Není třeba zde vařit pudinkový základ, šlehat máslo a ještě i smetanu. Jak je tedy zřejmé, další případné úspory jsou již nemožné a nízké jsou rovněž vstupní náklady. Výsledkem je moučník, který překvapí také chutí. Je velice lehký a osvěžující, navrch poměrně trvanlivý, ale to zřejmě nikoho trápit nebude, protože si můžete být stoprocentně jistí, že i u vás doma se po něm „v cuku letu“ zapráší. Nevěříte?

Bezva finta!

Ne vždycky se vyplatí buchtu péct na papíře, přestože je to pohodlnější. V některých případech rovněž přilne na spodek plátu a bude-li se moučník dál plnit a zdobit přímo na plechu, mohl by se při následném porcování krájet i s ním. Odstraní se pak jen stěží. Tady se potom vyplatí pekáč před pečením silně vytřít tukem (máslo nebo i sádlo) a vysypat polohrubou moukou (použít lze rovněž strouhanku).

Co budeme potřebovat:

2 vejce 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek pískového cukru 1 vanilkový cukr 1 prášek do pečiva 0,5 hrnku rostlinného oleje hrnek mléka; náplň: 2 malé plechovky mandarinkového kompotu 250 ml smetany na šlehání 1 pudink bez vaření 1 ztužovač do šlehačky (Smetafix); poleva: 100 g čokolády na vaření 30 g másla 100 ml sladké smetany

Jak na to:

Ve větší míse promíchejte polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva, přidejte vejce, olej a mléko (může být i zkyslé, moučník bude díky tomu nadýchanější). Obsah mísy znovu důkladně promíchejte a řídké těsto nalijte do vyššího pekáčku. Pečte je v troubě vyhřáté na 170 °C a průběh pečení kontrolujte pomocí špejle. Náplň začněte připravovat v okamžiku, kdy bude plát zcela vychladlý, je totiž velmi rychlá.
Do větší misky uzavíratelné víčkem nalijte obsah dvou plechovek mandarinkového kompotu i s nálevem, přilijte smetanu na šlehání, nasypte pudink bez vaření a ztužovač. Misku zavřete a třeste jí tak dlouho, až se uvnitř vytvoří kompaktní krémová hmota, ve které budou i mandarinky „rozbité“ na kousky. Krém rozetřete na povrch moučníku a dozdobte jej tmavou polevou (čokoláda rozehřátá ve vodní lázni s kouskem másla a trochou smetany).

Napsat komentář