HOBBYMANIE(5)

Jednoduchý dort pro milovníky kopretin

Již jsme prozradili, že recept je velice nenáročný; podstatu dortu totiž tvoří obyčejný piškot s vysokou vrstvou velejemné ovocné pěny ztužené želatinou. Což není nic výjimečného, protože tyto smetanové náplně se dnes těší nesmírně velké oblibě. Tady ovšem tvoří její podstatu pouhá šlehačka, ať už živočišná nebo rostlinná, vyšlehaná do pěny a ochucená cukrem a rozmačkaným ovocem.
Zakyska ani další smetanové ingredience se do ní nepřidávají, pouze se ztužuje kvalitní plátkovou želatinou. Z toho důvodu je to recept obzvlášť vhodný pro ty, kteří si na tento druh cukrařiny ještě netroufli. Pokud se ale budete řídit naším postupem a radami, určitě vše hravě zvládnete.
Jen myslete na to, že s chladnoucí rozehřátou želatinou rozšlehanou s trochou smetanové pěny je třeba pracovat velice rychle, zvlášť má-li šlehačka výrazně nižší teplotu! I z toho důvodu mražené maliny či jahody rozmrazte a nechte rozmačkané ohřát na pokojovou teplotu. Totéž ovšem platí i o čerstvém ovoci skladovaném v chladu.

Recept na květinový dort s ovocnou pěnou:
2 vejce 50 g pískového cukru 0,5 sáčku vanilkového cukru 70 g hladké mouky; náplň: 600 ml smetany na šlehání 1 sáček želatiny (6 plátků) maliny (čerstvé nebo mražené) 100 g moučkového cukru (dle chuti); na dohotovení: 4 bílky, špetka soli 240 g moučkového cukru žluté barvivo (ideální je gelová barva)

Jak na to krok za krokem:

Na korpus vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru, vmíchejte do pěny mouku a těsto upečte ve formě o průměru 24 cm vyložené papírem (při 170 oC asi 15 minut). Jakmile korpus zchladne, připravte si náplň: V troše vlažné vody namočte želatinu a než plátky nabobtnají, vyšlehejte smetanu. Šlehačku dle chuti oslaďte a zašlehejte do ní rozmačkané maliny (mražené rozmrazte).

Rozehřejte v mikrovlnce nabobtnalou želatinu a do vlažné zašlehejte několik lžic ovocné smetanové pěny. Vše pak zašlehejte do celkového objemu a hmotu co nejrychleji rozetřete na piškotový korpus vložený znovu do formy vyložené papírem. Povrch uhlaďte a nechte vše nejméně 2 hodiny v chladu ztuhnout. Mezitím vyšlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Malou část lesklé pěny obarvěte nažluto a ze sáčku s hladkou kulatou špičkou z ní nastříkněte po malých pusinkách na plechu s papírem střed kopretiny.

Ze zbylé bílé pěny pak vytvořte větší řezanou špičkou okvětní lístky a kousky upečte. Vlastně se suší při 90 ºC asi 2 hodiny. Jakmile jsou bezé kousky vysušené (lístky musí zůstat pěkně sněhobílé!), uložte do středu dortu žlutý střed a po obvodu jej obložte bílými lístky. (-iri-)
Dort podle receptu Marie Havlíkové připravila Marcela Matyášová     

Napsat komentář