HOBBYMANIE(5)

Když bábovka, tak ať má pořádné koule! Umíte tuhle?

Pečení je to kupodivu velice snadné a rychlé, což ostatně platí o bábovkách obecně. Pouze počítejte s tím, že příprava bílých tvarohových koulí s červeným očkem uvnitř (kandované třešně) vám zaberou několik málo minut navíc. Ale pak už to všechno může „odsýpat jako na drátkách“. A protože je to i pečení nápadité a zábavné, můžete do hry zapojit rovněž děti. Ovšem pozor: Vysvětlení, jak je to s věcmi, které mají či naopak postrádají koule, si pro ně nechte až do doby, kdy trochu povyrostou. Mohli byste se v tom nakonec pořádně zamotat…

Náš tip: Vymíchaný základ na tvarohové koule bývá zpravidla značně řídký a zahustit se tedy musí větším množstvím pudinku bez vaření (např. Olé). Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Koule z ní tvarujte až po chvíli.

Okatá bábovka s kandovanými třešněmi:
5 vajec, 120 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce práškového kakaa, špetka soli, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; tvarohové koule: 300 g měkkého tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, strouhaná kůra z 1 citrónu, 100 g bílé čokolády, 1 lžíce tekutého medu, 30 g másla, pudink bez vaření s vanilkovou příchutí (dle potřeby), kandované třešně; máslo a hrubá mouka na formu

Jak na to (fotonávod krok za krokem najdete pod článkem ▼▼▼)

1. Nejprve připravte koule do náplně: Tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citrónovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte. Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni. Všechny nechte na prkénku v chladu ztuhnout (cca 30 minut).

2. Dále připravte těsto: Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Dále přidejte postupně žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.

3. Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170 °C bábovku upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí!). Mírně zchladlou z formy vyklopte a vychladlou na talíři poprašte moučkovým cukrem.

 

Napsat komentář