HOBBYMANIE(5)

Laskonky: Křehké bílkové pokušení. Ale jenom ty domácí!

Příprava laskonek nevyžaduje příliš mnoho práce, jde tu spíš o čas, kdy se suší v troubě. Hravě je tedy zvládne skutečně každý. Domácí jsou přece jen domácí, jejich chuť navíc můžete snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů, nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíte se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a uspokojíte doma jak milovníky ořechů, tak i kokosu.

Ovšem nezapomeňte, že se při tvorbě laskonek neobejdete bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíte bát, že ji dostatečně nevyužijete. Jakmile si práci s ní jednou zkusíte, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je pak můžete různými krémy, ale nejvíc se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), anebo můžete použít karamelový základ na šlehačku do větrníčků (recept najdete ZDE ►►►)

Recept na laskonky s karamelovým krémem:
3 bílky, 165 g pískového cukru, 85 g jemně mletých ořechů (může být kokos), 50 g moučkového cukru, náplň: karamelový krém

 Jak na to krok za krokem:

Bílky s pískovým cukrem vyšlehejte v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), nechte ji mírně zchladnout a přidejte ořechy smíchané s moučkovým cukrem. Vymíchanou hmotu (už ji nešlehejte) naneste přes šablonu na laskonky na plech s plátem papíru, povrch uhlaďte a zbytek pěny stáhněte, šablonu pak opatrně zdvihněte a kousky pečte při 120 °C asi 15 minut. Teplotu pak v troubě stáhněte na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušte. Kousky po zchladnutí slepujte po dvou karamelovým krémem.

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář