HOBBYMANIE(5)

Masopustní rychlovka: Nadýchané sněhové medailonky se sýrem

Větší „bleskovku“ si snad už opravdu ani nelze představit! Budete potřebovat jen dvě základní ingredience, nepočítáme-li špetku soli s černým mletým pepřem. Ovšem pozor, ani vajíčka nepoužijete celá! V tomto případě se uplatní jen oddělené bílky, takže při přípravě této dobroty zužitkujete vše, co vám zbylo po předchozím sladkém pečení, kde naopak bývají zapotřebí ponejvíce žloutky. A protože návštěvám se často podstrojuje právě sladké, naservírujte jim ještě před moučníkem tyto nadýchané sýrové dukáty.

Rychlé, jednoduché chuťovky, po kterých se jen zapráší!

Toho, koho to napadlo, musel být génius: Vmíchat do tuhého sněhu z bílků jemně strouhaný eidam, vzniklou hmotu jen mírně osolit (slaná chuť sýra zpravidla vystoupí do popředí), okořenit mletým pepřem a hned z ní smažit v rozehřátém tuku na pánvi stejně velké kousky nabírané kávovou lžičkou… to je opravdu snadné, rychlé a chuťově překvapivé!

Obalovat tyto medailonky netřeba, zlatavý „kabátek získají tak jako tak. A výsledek? Ochutnejte je sami, popsat se to ani nedá. A zjistíte, že tyto nadýchané dukátky se dají doslova hltat samotné a teplé bez přílohy. A pokud už se pro nějakou rozhodnete, potom sáhněte po čerstvém chlebu.

A co víc, výborné jsou i za studena, uchovají si totiž nadýchanou mechovitou strukturu. Podávat je potom můžete s bílým i červeným vínem, nejlépe opět samotné. A až budete mít konečně chuť na sladké, potom sáhněte po tom moučníku, při jehož přípravě vám zbyla spousta oněch syrových bílků, které jste právě zužitkovali. Ano,konečně dobrý nápad, jak se jich zbavit!

Co budeme potřebovat:

Smažené sýrové dukátky:
4 bílky
125 g eidam
špetka černého mletého pepře a soli
olej na smažení

Jak na to krok za krokem (fotonávod pod článkem):

Z bílků ušlehejte pevný sníh, osolte ho a zvolna do něj vmíchejte jemně nastrouhaný eidam. Hmotu okořeňte mletým černým pepřem a opět lehce promíchejte. Lžičkou nabírejte z pěnovitého těstíčka stejně velké kousky, druhou lžičkou upravujte jejich tvar a vkládejte je opatrně do rozpáleného tuku v pánvi, kde výrazně nabudou a získají tvar koleček. Smaží se dozlatova po obou stranách a samozřejmě se ihned vyjmutí z pánve zbaví přebytečného tuku papírovou utěrkou.

 

Napsat komentář