HOBBYMANIE(5)

Perlovcový točený třešňový dort

V tomto případě zapomeňte na pečení základního piškotu, korpus se totiž skládá z originálních šneků stočených z proužků lístkového těsta naplněných třešněmi. Je to tedy něco naprosto nevídaného a výsledný efekt za trochu námahy určitě stojí!
Na jedné straně sice ušetříte spoustu práce i času s přípravou lístkového těsta, protože je snadno pořídíte v obchodě v podobě rolovaných plátů (potřebovat budete hned dva), ale na druhou stranu je třeba obojí investovat do přípravy 3 originálních plátů (viz náš postup).
Třešně lze použít čerstvé i kompotované, řádně okapané, na krém si připravte máslo se zkaramelizovaným proslazeným mlékem a potřebovat budete ještě čokoládovou ganache na polití. Nakonec tedy zjistíte, že všechno je velice snadné, byť příprava dortu je poněkud zdlouhavá. Což však bohatě vyváží finální efekt; pouze musíte dort před zraky zvědavých hostů rozkrojit…

Náš tip:
Pokud se vám nedaří vypeckované třešně do proužků lístkového těsta zabalit, protože plody jsou příliš velké a připravené pásy nedostatečně široké, potom každý pruh převálejte rovnoměrně válečkem. Spolehlivě do nich pak zabalíte do podoby perlovce i veliké třešně (viz krok č. 5)

Co budete potřebovat pro perlovcový točený dort s třešněmi:
2 pláty lístkového těsta 30 x 30 cm (koupený polotovar), 500 g vypeckovaných třešní; krém: 350 g másla, 1,5 plechovky karamelizovaného kondenzovaného proslazeného mléka; čoko poleva: 150 g čokoládových čoček (hořká čokoláda), 150 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce kukuřičného sirupu (tekutý med), čokoládová rýže na dozdobení

Jak na to krok za krokem:

1. Jako první připravte karamelizované kondenzované mléko, jestliže jste je nekoupili v podobě polotovaru: Plechovky klasického proslazeného mléka nechte zcela ponořené ve vodě zvolna vařit 1,5 hodiny. Chladnout pak musí až do dalšího dne.
2. V předstihu dále připravte čoko polevu (ganache): Smetanu přiveďte k bodu varu, odstavte ji a nechte v ní rozpustit čokoládové čočky. Základ pak vymíchejte dohladka společně s kukuřičným sirupem nebo medem a nechte ho zcela zchladnout (vyplatí se ho nechat v chladu odležet do druhého dne).
3. Plát lístkového těsta rozrolujte a na podkladovém papíru jej rozdělte na délku rádýlkem na proužky široké cca 3 až 4 cm dle velikosti třešní (viz Náš tip). Každý středem poklaďte vypeckovanými třešněmi s mezerami o velikosti poloviny plodu a do těsta celou řadu opatrně zabalte, získáte hada ve tvaru perlovce. Zabalený proužek přeneste do kruhové formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a od středu či obvodu postupně stáčejte jeden za druhým do podoby spirály. Mezi prameny přitom ponechte cca 1 cm široký rozestup (kvalitní těsto by je mělo v průběhu pečení vyplnit). Obsah formy nakonec upečte v troubě vyhřáté na 200 °C (cca 15 minut). Takto připravte ještě další 2 pláty a upečené nechte zcela vychladnout.
4. Připravte krém: Měkké máslo vyšlehejte doběla a po lžících do pěny zapracujte zkaramelizované mléko (musí mít pokojovou teplotu!). Jemný krém důkladně prošlehejte. Přibližně čtvrtinu krému rozetřete na jeden ze zchladlých kruhových plátů, přiklopte ho druhým a takto složte všechny 3 na sebe. Povrch celého korpusu potřete zbylým krémem (vrstva nemusí být dokonale hladká) a nechte vše v chladu ztuhnout. Celý nakonec polijte připravenou zchladlou čoko polevou (ganache) a bok případně obsypte čokoládovou rýží.
Realizátorka receptu: Marcela Matyášová
Text a foto: Jiří Savinec
Tento předpis byl převzat z červencového vydání časopisu KNIHOVNIČKA recepty 7/2015

Napsat komentář