HOBBYMANIE(5)

Cukrářský skvost, přezdívaný Paříž v plamenech

Spíše než požár celé Paříže připomíná tento dort vizáží zkázu Bastily – bytelné pevnosti ve středu Paříže, která sloužila až do Velké francouzské revoluce jako obávané vězení. Samotné hlavní město Francie zažilo za dobu své existence požárů nepočítaně. Podle kterého z nich nese tahle dobrota název, se ale už zřejmě nikdy nedozvíme…
Žádné ohnivé představení ovšem nečekejte, a to ani při následné ochutnávce; dort zaujme příjemnou excelentní chutí, která sází na osvědčené kombinace.

Na co nezapomenout:

Tmavé čokoládové pečené pláty s velejemným žloutkovým máslovým krémem ochuceným banány a opraženými lískovými oříšky „šmrcnutý“ pečený bílkový plát s čokoládovou, přesněji kakaovou šlehačkou, to jsou dvě základní kombinace chutí, jež jsou pro tento cukrářský skvost typické. A když vše „spojíte“ přesně dle našeho receptu a postupu krok za krokem, dočkáte se opravdového zázraku!
Při pečení základních korpusů se neobejdete bez 2 kruhových forem či ráfků o průměru 24 cm, ale poradíte si i s jedním. Pouze pak tmavé těsto připravte ve dvou sólo dávkách (nutno rozdělit přísady). Světlého oříškového se to již netýká, tvoří jen jeden středový díl…

Náš tip: Vařený žloutkový základ pro krém je velmi jemný a snadno se připaluje u dna i za stálého míchání. Vařte ho proto zvolna a míchejte nejlépe ručním šlehačem Sonix (viz fotonávod krok B). A pokud přece jen vytvoří žmolky, potom horkou hmotu prošlehejte šlehačem elektrickým.

Famózní dort Paříž v plamenech:
2x tmavý korpus: 4 vejce, špetka soli, 4 lžíce krupicového cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa; světlý korpus: 7 bílků, špetka soli, 12 lžic krupicového cukru, 1 lžíce polohrubé mouky, 200 g nasekaných opražených lískových oříšků; krém: 7 žloutků, 200 g moučkového cukru, 500 ml mléka, 5 lžic kukuřičného škrobu, 250 g másla, 2 lžičky vanilkové esence, 2 banány, 1 lžíce citrónové šťávy; sirup: 100 ml vody, 4 lžíce cukru, 2 lžíce tuzemáku; na dohotovení: 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa; čokoládová rýže

Postup jak na to krok za krokem (fotonávod pod článkem ▼▼▼)

1. Připravte 2 tmavé korpusy: Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Dále do pěny zašlehejte žloutky, stěrkou vmíchejte směs mouky s práškem do pečiva i kakaem, těsto rozetřete do 2 forem o průměru 24 cm s papírem na pečení na dně a vše upečte (při 170 °C cca 15 minut).
2. Připravte světlý korpus: Z bílků a soli vyšlehejte opět sníh a zapracujte do něj cukr. Dále do pěny vmíchejte mouku promíchanou s ořechovou drtí, vypracované těsto rozetřete do 1 formy o průměru 24 cm a při 170 oC korpus dorůžova upečte (cca 20 až 25 minut).
3. V kastrůlku svařte z krupicového cukru a vody sirup, nechte ho 15 minut probublávat a po odstavení do něj vmíchejte tuzemák. Teplým všechny korpus (2 tmavé a 1 světlý) pokropte.
4. Připravte krém (viz fotonávod pod článkem): Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a zvlášť vymíchejte škrob ve 100 ml studeného mléka (část z  500 ml). Zbytek mléka přiveďte v kastrolu k varu a zavařte do něj část se škrobem a pak žloutkovou pěnu. Obsah kastrolu za stálého míchání zvolna provařte do zhoustnutí a vše odstavte. Zvlášť vyšlehejte doběla měkké máslo s vanilkovou esencí a žloutkový základ do něj šlehačem zapracujte. Část krému oddělte a do zbytku vmíchejte drobně nakrájené banány pokropené citrónovou šťávou.
5. Do formy vyložené fólií vložte jeden tmavý korpus a rozetřete na něj polovinu krému s banány. Přiložte světlý korpus, přidejte zbylý krému s banány a vše přiklopte druhým tmavým korpusem. Základ dortu z formy uvolněte a potřete ho šlehačkou (vyšlehaná smetana) se zapracovanou směsí moučkového cukru s prosátým kakaem. Povrch dortu nakonec posypte čoko rýží a bok upravte pomocí sáčku se špičkou proužky žlutého krému, který jste odložili stranou.

Autor: -iri-

Zdroj: Časopis dortománie

 

Napsat komentář