HOBBYMANIE(5)

Předkrmy: Sýrem plněné žampionové košíčky

Proti klasickým plněným žampiónům mají tyto kousky pečené v kabátku z lístkového těsta neoddiskutovatelnou výhodu: Svůj pohledný tvar si udrží i při tepelné úpravě. Sice jejich příprava prověří pevnost vašich nervů a zručné ruce, nicméně výsledný dojem stojí za to: Nejprve každou houbu oloupejte a zbavte nožky, poté ji obtočte proužky těsta po obvodu a následně je „přetáhněte“ na vrchní stanu kloboučku, která bude ovšem dole. Zároveň je k povrchu houby přitlačte, aby vznikla pohledná mistička (košíček), kterou naplníte dle našeho receptu. A až vše upečete, hostům předložíte fantasticky vyhlížející kousky, jež zaujmou nevšední chutí.

Náš tip: Plněné košíčky můžete tepelně upravit nejen klasicky v troubě, ale rovněž přímo před zraky hostů na grilu, tzv. nepřímým způsobem grilování pod poklopem.

Sýrem plněné žampiónové košíčky:
10 až 12 větších hlaviček žampiónů, 1 balíček lístkového těsta, sardelová pasta, 100 g smetanového taveného sýra, čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, zelená petrželka apod.), 5 až 6 koktejlových rajčátek, sardelky v oleji (proužky); na dohotovení: 1 vejce

 

Jak na to krok za krokem

Kloboučky žampiónů sloupněte a vykrojte z nich nožky. Vše po obvodu obtočte a rovněž zdola je pak obalte tenkými proužky lístkového těsta, jež jste nakrájeli rádýlkem z rozváleného velkého plátu. Získat musíte pohledné mističky (k hlavičkám zároveň těsto přitiskněte).
Sardelovou pastu (mohou být sekané sardelky) utřete se sýrem a nasekanými bylinkami, směs dobře propracujte vidličkou a lžičkou ji naložte do žampiónových mističek. Do středu náplně vtlačte vždy polovinu červeného rajčátka, jež obtočíte sardelkou. Okraje každé mističky obalené těstem potřete krátce prošlehaným vejcem a na plechu s papírem na pečení kousky v troubě vyhřáté na 180 °C upečte (cca 20 minut). Po vyjmutí z trouby je hned podávejte.

Autor: Jiří Savinec, Tamara Dobrovolná

==========================================================

 

Napsat komentář