HOBBYMANIE(5)

Předvánoční školička zdobení: Vyznáte se ve špičkách?

Začínáme výběrem nejčastějších typů trezírovacích špiček, které jsou běžně k mání. Do „aktovky“ si přichystejte oblíbené sladké krémy, zdobicí sáček, pevné nervy, notnou dávku trpělivosti a trochu zručnosti. Právě zvoní, jdeme na to!

Kapky (drops):

Poměrně oblíbené trezírovací špičky, jež umožňují snadnou přípravu velkého množství jednoduchých kvítků různé velikosti, a to i pro pozdější použití (kvítky se potom skladují v chladničce na pergamenovém papíru). Umožňují rovněž bordury (lemy) s hlubokými záhyby, jasně vyřezanými okraji a pohlednými křivkami. Uplatní se také při tvorbě některých ornamentů. Liší se zejména počtem výřezů a velikostí ústí (průměrem). Některé z nich mají ve středu kónusu umístěný různě silný drátek – s jejich pomocí lze vystříknout prstenec květu s prázdným středem, který se vzápětí doplní samostatným krémovým bodem, případně nastříknutými tyčinkami malou kulatou zdobičkou. Velice dobře se s nimi zpracovávají zasychající krémy (šlehaný bílek s cukrem).

Hvězdy (stars)

Jednoznačně nejoblíbenější trezírovací špičky v cukrářské praxi a také v domácnostech. Snad každá hospodyňka vlastní alespoň dvě různé velikosti. Vyznačují se všestranným použitím. S jejich pomocí zvládnete hravě úžasné bordury i pohledné květy, nazdobit s nimi lze snadno a rychle vzory na povrchu dortů i na jejich bocích. Hvězdy se dělí na tři skupiny – standardní otevřené, standardní zavřené hvězdy a speciální skupiny zdobiček s neobvykle vyříznutými konci. Do poslední kategorie se řadí například špičky s velmi jemně řezanými konci. S jejich pomocí je možné zvládnout např. vroubkované mušlové motivy, jež představují nesmírně atraktivní prvek.

Okvětní (petals)

Speciálně tvarované špičky umožňující ve věrném provedení tvorbu téměř všech druhů květů. S jejich pomocí zvládnete i různé ozdoby se záhyby, mašle, růžová poupata, chryzantémy, narcisky, kopretiny a růže. Standardní okvětní zdobičky jsou stejné, liší se pouze rozměry. Každá má ústí vytvarované do kapkovité podoby. Širší kulatý konec je třeba držet proti povrchu, aby poskytl pevnou základnu pro budoucí okvětní lístek nebo pro záhyb. Užší zašpičatělý konec se naopak drží směrem ven a umožňuje u okvětního lístku vznik pohledné ostré hrany. Květy se vrství buď na voskovaný papír, nebo na speciální tvořítko sestávající z trnu s malou kruhovou ploškou nahoře. Hotové se odebírají malou špachtlí a přenášejí se na zdobený cukrářský výrobek.

Kulaté: (rounds)

Po trezírovacích špičkách ze skupiny hvězd (stars) patří k nejrozšířenějším a uplatnění nacházejí rovněž hojně v domácí cukrářské tvorbě. Jde skutečně o vděčné pomocníky. Vyznačují se hladkým kulatým ústím o různém průměru. Snadno s jejich pomocí zvládnete jednoduché hladké linie i složitější obrazce, samozřejmostí jsou obyčejné body (kulaté tečky), nápisy, dále balónkové girlandy apod.

Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty – speciál č. 10/2015, kde najdete další díly naší „Školičky zdobení“. Zjistíte v ní, že to jde například i bez sáčku, a pochopitelně tu najdete spoustu dalších podrobných předpisů s fotonávody jak na to krok za krokem. Jak tento, tak i další speciály si můžete snadno a se slevou pořídit ZDE ►►►►►

Napsat komentář