HOBBYMANIE(5)

Pro královskou hostinu: Nadívané hermelínové měšce

Pochoutka s puncem krále sýrů vyhlíží díky „župánku“ z lístkového těsta nadmíru honosně, přitom její příprava je poměrně jednoduchá i rychlá. Základ pochopitelně tvoří hermelín, který vydlabete. Pro tuto úpravu vybírejte sýr spíše pevnější a neroztékavý, nikoli přespříliš vyzrálý. Vydlabanou hmotu lze doplnit jemně nakrájenou šunkou, ale například i měkkou klobáskou dle vlastní chuti, případně můžete ekonomicky sáhnout po zbytcích pečeného masa z předchozího oběda. Dobrou práci v náplni odvede kečup, středomořský šmrnc jí přidá sekaná bazalka (nejlépe čerstvá), ale zvolit můžete i jiné čerstvé bylinky ze zahrádky. A aby náplň měla říz, nezapomeňte na česnek a určitě jím nešetřete!

Náš tip: Sýrové měšce podávejte teplé. Můžete je přichystat jako předkrm, nebo je osazenstvu předložte coby chuťovku ve chvílích, kdy přichází správná doba na otevření láhve dobrého vína. Zvláště efektně vyniknou servírované na listech salátu či obložené jinou zeleninou.

Co budete potřebovat pro nadívané hermelínové měšce:
300 g lístkového těsta, 4 ks hermelínu, 4 lžíce kečupu, 4 plátky šunky, bazalka (čerstvá nebo sušená) dle chuti, 1 až 3 stroužky česneku, 1 vejce; na dohotovení: 1 vejce, sezamové semínko

Jak na to krok za krokem:

V každém hermelínu vykrojte špičkou nože z jedné strany kolečko (dole sýr neprokrojte!) a lžičkou vyjměte měkkou vnitřní část. Připravené „mističky“ uložte na plechu s papírem na pečení do středu čtvercových plátků vyváleného lístkového těsta (12 x 12 cm). Vydlabanou hmotu překrájejte nožem a v misce ji rozmělněte vidličkou. Dále ji smíchejte s kečupem a jemně pokrájenou šunkou, hmotu ochuťte sekanou bazalkou, prolisovaným česnekem a vše spojte vejcem. Dobře vymíchanou náplň rozdělte do vydlabaných sýrů a každý kousek zabalte v plátku těsta tak, aby obsah při pečení nevytekl. Měšce potřete druhým vidličkou krátce prošlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180 °C je dorůžova upečte (cca 25 minut).

Autor: Jiří Savinec a Tamara Dobrovolná

 

 

==========================================================
Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty 7/2015, který je celý věnovaný sladkým i slaným dobrotám pro letní párty, nechybí ani předpisy pro grilování. Za výhodnou cenu můžete nejen toto vydání, ale také archivní čísla  v digitální podobě s možností snadného zvětšování textů i fotografií pořídit ZDE ►►►

POZOR: S výraznou slevou pořídíte také předplatné!

==========================================================

Napsat komentář