HOBBYMANIE(5)

Stoleté recepty: Královské řezy rodokmenem i chutí

Zda jsou tyto řezy skutečně stoleté, jak prozrazuje jejich název, se nám nikde ověřit nepodařilo a ani informaci o možném urozeném původu nelze považovat za věrohodnou. Královské však přes to jsou, především co se jejich chuti týče.
Opravdová paráda! Především je v nich pomálu těsta, jež tvoří křehkou tenkou vrstvu dole i nahoře, kde navíc efektně lístkuje. Mezi nimi jsou pak uložené dvě vrstvy barevně kontrastních náplní.
Spodní čokoládová se peče společně se základním plátem a horní je krémová máslová s vařeným žloutkovým pudinkovým základem. Významný je tedy i kontrast chutí podtržený neuvěřitelně jemnou konzistencí moučníku. Určitě si ho tedy zamilujete. Nyní už jen zbývá zjistit, kdo z historicky známých králů či královen si tyto nepřekonatelné řezy oblíbil. Jedno je ale jisté stoprocentně: Zamilujete si je i vy!

Náš tip: Vrchní plát můžete péct vcelku, ale připravte se na to, že těsto je poměrně křehké. Navíc i lístkuje, takže je jemné. Při finálním dělení moučníku by tedy mohlo praskat a rozsýpat se. Raději proto vrchní plát pečte dopředu rozdělený na čtverečky či obdélníky o velkosti budoucích řezů.

Recept na královské stoleté řezy:
Bílé těsto: 360 g polohrubé mouky 360 g másla 3 lžíce vody; tmavé těsto: 6 vajec 200 g moučkového cukru 50 g kakaa 70 g strouhaných oříšků; krém: 1 sáček vanilkového pudinkového prášku 100 až 200 g moučkového cukru 250 ml mléka 1 žloutek 250 g másla

Jak na to krok za krokem:

Nejprve připravte bílé těsto: Mouku propracujte v robotu s tuhým máslem rozděleným na kostky, po lžících přidejte ledovou vodu a těsto důkladně a rychle prohněťte. Vyklopené na vál krátce propracujte a bochánek zabalený ve fólii uložte alespoň na 2 hodiny v chladu.
Z poloviny pak vyválejte na listu papíru ustřiženém na míru pekáče s vyšším okrajem plát, i s těstem ho přetáhněte na plech, rádýlkem ho rozdělte na čtverce či obdélníčky a vše v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova upečte (cca 10 až 12 minut).
Do pekáčku, který jste použili jako šablonu na čtverečkový plát, uložte na list papíru ze zbytku bílého těsta vypracovaný druhý plát a rozlijte na něj tmavé těsto:
Oddělené žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem, vmíchejte do pěny prosáté kakao, jemně strouhané ořechy a pak sníh z bílků. Vrstvu rozetřete a obě společně upečte (cca 25 minut).
Dále připravte žloutkový máslový krém: Pudinkový prášek smíchejte v rendlíku s polovinou moučkového cukru, vše rozmíchejte v mléce a pudink za stálého míchání svařte a provařte. Do horkého vmíchejte po odstavení žloutek a pod fólií ho nechte vychladnout.
Mírně vlažný pudink zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem se zbylou polovinou moučkového cukru. Krém rozetřete na zchladlý dvouvrstvý základ a uhlazený poklaďte připravenými světlými čtverečky či obdélníky. Složený moučník nechte v chladu rozležet, poprašte ho moučkovým cukrem a nožem ho rozdělte dle vrchních dílků na řezy.

Napsat komentář