HOBBYMANIE(5)

Stromečkový perníkový dortík pro vánoční pohodu

Není to žádná výjimka, že se dorty podávají již dopředu rozdělené na porce, ale tento je přece jen trochu jiný: Každý dílek klínovitého tvaru zde totiž připomíná díky zelenému potahu stromek, stačí ho jen inspirativně dozdobit, aby byla tato iluze opravdu dokonalá. Řezy perníkového korpusu proloženého jemným máslovým medovým krémem pak z obou stran bez obav přiznejte, koneckonců je to velice vtipné.
A pokud snad chcete řešení o něco rychlejší a méně pracné, potom krém ze hry vynechejte a polokulovitý korpus neprokrajujte. Ovšem pozor: Trochu máslového potěru si pak přece jen musíte připravit, neboť polokouli je třeba jím před potažením plátem fondánové či marcipánové hmoty alespoň lehce potřít. Slouží zde totiž jako nezbytná lepicí mezivrstva!

Co budete potřebovat pro stromečkový perníkový dortík:
100 g másla, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 50 g nasekaných neloupaných lískových oříšků, 40 g práškového kakaa, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička kypřicího prášku do perníku, 1 lžička směsi perníkového koření, 230 g tekutého medu, 60 ml mléka; krém do náplně a na potření: 200 g másla, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce jemně prosátého práškového kakaa; na dohotovení: 350 g fondánové modelovací hmoty (domácí marcipánka), zelená gelová barva, čokoládové minilentiky, barevné cukrové zdobení, trocha alkoholu

Jak na to krok za krokem:

  1. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce (jestliže se základ srazí, není to na závadu). Zvlášť promíchejte v misce metličkou mouku s nasekanými „lískáči“, kakaem, oběma druhy kypřicího prášku a kořením.
  2. V další misce vymíchejte dohladka med s ohřátým mlékem a tekutinu zapravte stěrkou střídavě se sypkou směsí do vyšlehaného krémového základu. Propracované těsto nalijte do polokulovité kovové misky o průměru cca 20 cm, kterou jste v předstihu vytřeli máslem a vysypali pečlivě hrubou moukou, a vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C. Asi po 30 minutách pečení snižte teplotu na 160 °C a korpus při ní dopečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí!).
  3. Hotový nechte v misce po vyjmutí z trouby 5 minut vydýchat, vyklopte ho pak na mřížku a zcela zchladlý uložte do druhého dne v chladu (perník se díky tomu rozleží a nebude drolivý).
  4. Korpus následně 2x až 3x prokrojte nožem s vroubkovaným ostřím a připravte krém: Máslo vyšlehejte důkladně s medem a zapravte do pěny prosáté kakao. Většinou krému potřete všechny pláty, polokulovitý korpus opětovně složte a celý potřete zbylým krémem. Takto upravený nechte v chladu ztuhnout.
  5. Modelovací hmotu mezitím obarvěte nazeleno, důkladně ji propracujte a vyválejte s ní větší kruhový plát, kterým ztuhlý korpus potáhnete. Přebytek potahu po obvodu odkrojte s přesahem cca 1 cm, který založíte pod korpus. Povrch uhlaďte a dortík hned rozdělte ostrým dlouhým nožem na 6 stejně velkých výsečí. Na povrch každého dílu přilepte pomocí alkoholu cik cak shora dolů tence vyválený proužek fondánové hmoty (navodí iluzi řetězu), který doplníte ozdobami (lentilky, hvězdičky, vločky, barevné perličky apod.)

Autor: -řís-

Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty 11/2015, který je celý věnován perníčkům a medovníčků. Řadu podrobných návodů s fotopostupy jak na to krok za krokem pro vás připravy vyhlášené perníkářky ze všech koutů Česka. Perníková srdce a perníkové chaloupky tu sice nenajdete, zato se seznámíte se spoustou novinek. V digitální podobě si můžete tuto archivní Knihovničku Recepty zakoupit se slevou ZDE:
https://cs.publero.com/title/knihovnicka-recepty/11-2015

 

Napsat komentář