HOBBYMANIE(5)

Unikátní snímky od naší floridské dopisovatelky: Tak tohle je tajemná Královna noci!

Už sám o sobě vpadá tenhle kaktus zvláštně. Plazí se po stromě jako liána, najdete i spoustu vzdušných kořínků. No a samozřejmě má také až dvoucentimetrové bodliny. Jenže unikátní je hlavně v tom, jak kvete. „Je to kráska s jepičím životem. Její krásné květy uvidíte jen jednou za rok a pouze v noci jako vílu, která se v noci roztančí a pak zase zmizí,“ popisuje Královnu noci paní Renata. Jako jednomu z mála lidí se jí tento zázrak také podařilo nafotit.

Královna noci alias Selenecereus Grandiflorus

Své latinské jméno dostal tento výjimečný kaktus podle řecké bohyně Měsíce Seléné. Pochází z pralesů Jižní Ameriky a Karibiku, ale dobře se mu daří i na Floridě. Roste poměrně rychle – vždyť paní Renata si kousek odloupla u sousedů teprve před třemi roky a výsledek vidíte sami.

„Když nasadí na květy, jsou to nejprve malé chlupaté šištičky. Zhruba do dvou měsíců vyrostou do plné krásy. Květy musíte ke konci hlídat, abyste tu krásu nepropásli jako já loni. Květ se začne rozvíjet po 22. hodině, před půlnocí už je v plné kráse. Po půlnoci se ale začnou květy zase zavírat a ráno jsou už odumřelé. Letos jsem to stihla, tak se na tu krásu podívejte také,“ vzkazuje.

A na co se můžeme od naší floridské korespondentky těšit příště? V rubrice Koníčkárna se s ní vydáme na ryby! Nu ale co vy? Nemusíte mít doma na zahradě zrovna Královnu noci, určitě však na ní pěstujete něco, co je vám milé. Tak neváhejte a pochlubte se také, stejně jako se svými koníčky. Vždyť Hobbymanie.tv je tu pro vás a hlavně o vás! Své příspěvky posílejte na adresu redakce@hobbymanie.tv. Na nic nečekejte, ostatní hobbymaniaci se už nemůžou dočkat!

Napsat komentář