HOBBYMANIE(5)

Vylepšili jsme klasickou tvarohovou bábovku, je z ní luxusní máslovka!

Nenechte se zmást, že je snad bábovka něco méněcenného mezi tolika exkluzivními moučníky a dezerty, jichž jsou dnes plné časopisy a internet. I tady je stále co vymýšlet a mnohé inovace patří dokonce do kategorie těch nejrafinovanějších. Co byste například řekli tvarohovému těstu s pěnovým máslovým základem, jež se navíc vylehčuje sněhem z bílků? Výsledkem vašeho snažení pak bude fajnově nadýchané těsto, které se ve formě ještě prokládá vařeným ovocným základem.
Vlastně je to džem svařený z jahod, pomerančové šťávy a cukru, který si můžete rovněž připravit do zásoby a uchovat jej ve sklenicích pod víčkem jako kteroukoli jinou zavařeninu. Tato je ovšem výjimečná, srovnatelná snad jen s jahodovým džemem ochuceným čerstvým zázvorem.

Náš tip:
Nakládání vazkého těsta do formy vytřené máslem a vysypané hrubou moukou vyžaduje značnou opatrnost. Dbát je třeba na to, aby se tato úprava povrchu nesetřela. Pokud se se této chyby přece jen dopustíte, potom štětečkem potřete kritické místo opět máslem, poprašte je moukou a pokračujte v plnění formy.

„Tvarohovka“ de luxe s ovocnou náplní:
1,25 kostky másla, 3 hrnky krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 0,25 lžičky mandlového extraktu, 1 balíček měkkého tvarohu, 6 vajec, 3 hrnky hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry; náplň: 1,25 hrnku nahrubo nakrájených jahod, 0,25 hrnku pomerančové šťávy, 2 až 3 lžíce krupicového cukru; na dohotovení: tuk a hrubá mouka na formu

Jak na to: (Podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

V předstihu připravte ovocnou náplň (viz postup ve fotonávodu): V rendlíku či na pánvi přiveďte na středním ohni k varu na kousky nakrájené jahody s pomerančovou šťávou a krupicovým cukrem. Glazuru nechte za stálého míchání zvolna probublávat a odpařte ji do zhoustnutí (konzistence džemu). Po odstavení nechte hmotu zcela vychladnout. Ve velké míse pak vyšlehejte měkké máslo s oběma druhy cukru, dále do světlé pěny zapravte šlehačem mandlový extrakt, po částech tvaroh a pak žloutky (jeden po druhém). Zvlášť vyšlehejte z bílků pevný sníh a zapravte ho stěrkou střídavě se směsí hladké mouky s kypřicím práškem a strouhanou pomerančovou kůrou do vyšlehaného základu.
Větší polovinu propracovaného těsta naložte lžící na dno tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na bábovku o průměru cca 26 cm. Vrstvu poklaďte opět pomocí lžíce jahodovou náplní, dále přidejte zbylé těsto, povrch lehce uhlaďte a bábovku v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 50 až 60 minut, nutná zkouška špejlí). Hotovou nechte ve formě asi 10 až 15 minut vydýchat, vyklopte ¨ji pak na podložku a nechte zcela vychladnout. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem.
Autor: -řís-

Napsat komentář