HOBBYMANIE(5)

Z babiččina receptáře: Klasické pařížské tyčinky

Pokud máte doma milovníka rakviček a pařížské tyčinky ještě neděláte, pak to urychleně napravte a dočkáte se obří pochvaly. Struktura tohoto cukroví je totiž téměř shodná. „Pařížanky“ jsou však výjimečné tím, že obsahují pouze bílky s cukrem a jemně strouhané mandle s přídavkem trochy mouky; díky tomu docílíte efektního bílého vzhledu, pokud ovšem „ohlídáte patřičně troubu“. Povrch cukroví nesmí během pečení zežloutnout.

Co budete potřebovat pro klasické pařížské tyčinky:
2 bílky + 210 g moučkového cukru + 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí + 40 g hladké mouky. POLEVA: 1 bílek + moučkový cukr dle potřeby (velikost bílku) + citrónová šťáva dle potřeby. NA DOHOTOVENÍ: hladká mouka na vál

Jak na to krok za krokem:

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte moučkový cukr. Stěrkou do pěny zlehka vmíchejte mandlovou moučku promíchanou s moukou, obsah misky vyklopte na pomoučený vál a rukama lehké bílé těsto dohněťte. Nenechte je odpočívat, hned je zpracujte: Válečkem je upravte do podoby plátku silného cca 4 mm, který okrojíte kolečkem a rozdělíte na proužky cca 10 x 2 cm.
Pomocí špachtle je v rozestupu přeložte na plech s papírem na pečení. Zvlášť utřete v misce (příp. vyšlehejte) bílek s moučkovým cukrem, přidejte citrónovou šťávu a tolik cukru, aby poleva byla lesklá a hustá, ale stále mírně roztékavá. Pěnou povrch proužků potřete (nejlépe pomocí malého štětce) a v troubě vyhřáté na cca 150 °C vše zvolna upečte (cca 30 minut). Povrch tyčinek musí zůstat bledý!

Tento recept jsme převzali z vánočního Speciálu časopisu Knihovnička Recepty. Najdete v něm na 66 stránkách spoustu podrobných receptů na to nelepší cukroví z dílny našich i zahraničních cukrářů.
K dostání je v českých i slovenských trafikách, pohodlně a se slevou si ho můžete včetně dalších archivních čísel objednat ZDE

https://www.alza.cz/media/knihovnicka-recepty-special-d2291679.htm?o=7

Napsat komentář