HOBBYMANIE(5)

Znáte ho? Perníkový štrúdl s ořechy a švestkami

Přidat do takového kořením navoněného a ochuceného těsta více medu nebo vajec? Samozřejmě je to na vás, v každém případě počítejte s tím, že hotové (viz recept) bude o poznání řidší než těsto na běžné perníčky. Bát se toho ale nemusíte; vyklopte je důkladně propracované v robotu na vál, nejlépe na pruh fólie, hned je do ní zabalte a uložte v chladu.
Do druhého dne vyzraje a ztuhne, takže z něj pak snadno vypracujete velký plát určený k plnění a zarolování. A až budete mít roládu stočenou, šoupněte ji pro jistotu do formy na srnčí hřbet s listem papíru. Díky tomu se závin při pečení „nerozjede“ do stran (perníkové těsto to s oblibou dělá), ale vyskočí krásně nahoru.

Co budete potřebovat:
600 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička směsi perníkového koření, 4 vejce, 4 lžíce tekutého medu, mléko dle potřeby; náplň: švestková povidla, sušené švestky, 50 ml tuzemáku, hrst vlašských ořechů; žloutek na potření

Jak na to krok za krokem:

Mouku promíchejte s cukrem, sodou a kořením, přidejte vejce, rozehřátý med a trochou mléka zadělejte vláčné měkké těsto (řidší než na klasické perníčky). Zabalené ve fólii nechte do druhého dne v chladu vyzrát. Na silně pomoučeném válu z něj vypracujte plát, který potřete povidly vymíchanými s trochou tuzemáku. Vrstvu posypte na kousky pokrájenými švestkami, nahrubo sekanými ořechy a vše zarolujte. Nohavici vložte do formy na srnčí hřbet s papírem a pečte vše při 150 °C 40 až 50 minut. Po vyjmutí závin potřete žloutkem rozmíchaným v teplé vodě (pro lepší vzhled lze přidat trochu kakaa) a vraťte ho na 5 minut zpět do trouby.

Náš tip: Upečený perníkový závin, byť při pečení nabral výrazně na objemu, je tuhý obdobně jako klasické perníčky. Aby do druhého dne zvláčněl, vložte ho do vhodné nádoby (plastový box) společně s rozpůleným jablkem.

Autor: -iri-

Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty, ve kterém najdete vždy spoustu dalších podrobných postupů s fotonávody. Jeho aktuální i archivní vydání si můžete objednat v digitální podobě ZDE:

 

Napsat komentář