HOBBYMANIE(5)

Neuvěřitelné: Vánočka bez pletení? Opravdu to jde!

Vyčarovat tu nejkrásnější vánočku je ve skutečnosti velice snadné, nevěříte? Jednoduše připravte dle našeho receptu kynuté těsto, vyválejte z něj po dokynutí plát (v tomto případě dva), potřete ho jemnou tvarohovou náplní s přídavkem másla a vše zarolujte. A neklesejte na mysli, že před sebou máte jen obyčejnou roládu. Vezměte do ruky nůžky a dál s nimi pracujte dle našeho postupu. Všechno je to velice snadné!
Tvarohovou máslovou náplň, která pečivo navíc zjemní, nelze v žádném případě vynechat. Jen díky ní se těsto ve výchozí roládě nespeče, ale vytvoří na povrchu po dokynutí a upečení efektně propletený vzor. Náplň zároveň musí mít světlé zbarvení, příliš kontrastní (např. čokoládová) by působila rušivě!

Náš tip:
Výchozí roláda nesmí být příliš dlouhá, v každém případě se snažte, aby se vešla s cca 5 až 6 cm velkými odstupy na obou koncích na plech s listem papíru na pečení! V našem případě se to příliš nepodařilo a vánočka díky tomu překynula téměř přes okraj.
Stříhaná vánočka s náplní:
700 g hladké mouky, špetka soli, 40 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, 400 ml mléka, 1 vejce, 1 bílek, 3 lžíce oleje; náplň: 200 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 2 lžíce moučkového cukru; na potření: 1 žloutek, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mléka

Jak na to krok za krokem:

Mouku promíchejte v míse se solí, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, přisypte cukr, přilijte 3 lžíce vlažného mléka a pod utěrkou nechte vzejít kvásek. Do nadýchaného kvásku přidejte vejce a bílek, přilijte olej a zbylým mlékem (dle potřeby) zadělejte v robotu vláčné měkké těsto.
Mísu opět přikryjte utěrkou a těsto nechte v teple vykynout (cca 30 minut). Jakmile zdvojnásobí původní objem, vyklopte je na vál a krátce přehnětené rozdělte pomocí váhy na dvě poloviny. Z každé vyválejte na pomoučené ploše čtverec o straně cca 25 cm a jeho povrch potřete polovinou připravené náplně. Její základ tvoří tvaroh vymíchaný s rozměklým máslem a moučkovým cukrem. Potřený plát srolujte a roládu přeneste na plech s listem papíru na pečení.
Ostrými nůžkami nastřihněte na jednom z jejích konců plátek silný cca 1 cm (téměř ho při podkladu oddělte) a uložte ho rovně v ose rolády (viz krok č. 9). Nůžkami nastřihněte druhý plátek a uložte ho přes předchozí mírně doprava.
Třetí nastřižený plátek vybočte doleva a čtvrtý potom uložte opět rovně v ose rolády. Takto nastřihujte téměř k podkladu další plátky a skládejte je dle tohoto modelu, dokud nespotřebujte celou roládu. Z posledního plátku vytvarujte na konci úhlednou „patku“ a vánočku nechte v teple dokynout (cca 40 minut). Nabyde na objemu a vykreslí na povrchu efektní pletený vzor. Celou pak potřete celým vejcem prošlehaným s trochou oleje i mlékem a v troubě vyhřáté na 170° ji dorůžova upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Vánočku podávejte poprášenou moučkovým cukrem.
Autor: -iri-

Napsat komentář