HOBBYMANIE(5)

Plitvický štrúdl: Možná ho ochutnal i Vinnetou

Zajímavé je nejen použité těsto, ale především jeho zpracování a plnění. Náplň lze použít jakoukoli, od makové a tvarohové (viz recept) až po vařenou ořechovou či povidlovou. Zde jsou nádivky doplněné hojně rozinkami a kandovanými brusinkami nabobtnalými v tuzemáku.

Myslete ovšem na to, že jedné ze dvou náplní musí být vždy dvojnásobné množství, protože z ní vytvoříte při plnění výchozího plátu dva pruhy, jež překryjete jedním z volných boků, ve středu zvýrazníte hranou dlaně žlábek a vyplníte ho pouze jedním pruhem nádivky číslo 2 (měla by být barevně odlišná!). Vše nakonec překlopte zbylým plátem z druhé strany, nohavici urovnejte a upečte. Pozor, ještě před tím se potírá olejem a pak vodou, což je rovněž nevídané!

Náš tip: Věděli jste, že těsto s přídavkem zakysané smetany či bílého jogurtu lépe a také rychleji kyne? V tomto případě se vylehčuje sušeným droždím a trochou kypřicího prášku do pečiva navrch, takže na konci vašeho snažení bude úžasně nadýchaná buchta.

Plitvický kynutý závin:
500 g hladké mouky 1 sáček sušeného droždí 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce krupicového cukru špetka soli 150 g zakysané smetany (bílý jogurt) 1 vejce 100 ml oleje 200 ml mléka; maková náplň: 300 g mletého máku 150 ml mléka 150 g krupicového cukru 1 sáčky vanilkového cukru 50 g rozinek smočených v tuzemáku  tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu 1 vejce 150 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 50 g sušených brusinek smočených v tuzemáku 2 lžíce krupice; olej a voda na potření, moučkový cukr na posypání

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem):

Nejprve připravte náplně: Mletý mák zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Po odstavení vmíchejte oba druhy cukru a rozinky. Zvlášť vymíchejte tvaroh s vejcem a cukrem. Dále přijdete nabobtnalé brusinky a krupicí náplň zahustěte. Mouku promíchejte s droždím, práškem do pečiva, cukrem a solí, přidejte „zakysku“, vejce, olej a vlažným mlékem dle potřeby zadělejte vláčné těsto. Pod utěrkou či folií je nechte vykynout a vypracujte z něj na pomoučeném válu obdélníkový plát, který pomyslně rozdělíte na 4 pruhy (viz postup).
Do středních dvou naložte pomocí sáčku makovou nádivku (vynechte mezi pruhy rozestup) a vše překlopte jedním volným bokem. Hranou dlaně zvýrazněte uprostřed prohlubeň (žlábek), vyplňte ji tvarohovou náplní a vše překryjte z druhé strany zbylým volným těstem. Okraj plátu založte pod nohavici, celou přeložte na plech s papírem a povrch potřete olejem a pak vodou. Po dokynutí závin upečte při 180 °C dorůžova (cca 20 až 30 minut). Zchladlý poprašte moučkovým cukrem.
Autor: -iri-

 

Napsat komentář